İnternet sitesine sahip olan bireysel ve kurumsal kullanıcıların bilmesi gereken bazı terimler bulunuyor. onlardan birisi de Inode! Açılımının Index Node olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ziyaretçi sayısı fazla olan siteler için önemli bir kavramdır. Buna ek olarak, aynı hosting firmasında birden çok internet sitesi barındıranlar için de önem teşkil eder. Yazımız sayesinde Index Node hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. O halde başlayalım!
Index Node Nedir?
Dosya sistemlerinin temel parçasıdır. Ancak, bir anda ortaya çıkmaz. Bir başka deyişle, kullanım limiti aşılmadığı takdirde görevini sorunsuz bir şekilde yapar. Türkçe’ye dizin düğümü olarak çevrilmesi mümkündür. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse, dosya sisteminde perde arkasında işlevi bulunan küçük dizin dosyalarıdır.
Inode; basit bir çalışma prensibine sahiptir. İnternet sitesine yüklenen dosyaları meydana getiren birden çok blokta saklanır. Fakat, blokların düzenlenmesinde farklı yollar izlenir. Bir başka deyişle, diskin farklı alanlarına dağılmaları söz konusudur. Bu noktada, devreye Inode girer. Dosya sisteminin diskteki verileri nerede ve nasıl bulması gerektiğini öğütleyen talimatları içeren bir yapıdır. Buna ek olarak, dosyanın boyutları ve izinleri ile ilgili çok sayıda tanımlayıcı veri barındırır. Dosyanın türü, dosya erişimi, dosyanın silinme ve değiştirilme tarihleri, bağlantı sayısı ve daha birçok veri de Inode tarafından depolanır.
Inode; bilhassa Linux işletim sistemiyle organize bir şekilde çalışır. Linux; fare, klavye, yazıcı ve daha birçok aracı bir dosya olarak kabul eder. Bu noktada, Inode devreye girerek Linux dosya sistemi tarafından dosya üzerindeki işlemleri tanımlamak ve gerçekleştirmek adına kullanılır. Dosyaların düzenlenmesinde etkin bir rolü vardır. Linux sistemi; herhangi bir dosyayı adından ziyade Inode numarasıyla dahili olarak tanımlar. Bu sayede, ismi farklı olan dosyaların aynı Inode’u işaret etmesi sağlanır. Bir başka deyişle, birden çok sabit bağın oluşturulması söz konusu olur.
Inode Limiti Nedir?
Linux sisteminde her bir dosyaya karşılık olarak gelen bir Inode yer alır. Boyutundan bağımsız olarak her bir dosya için tek bir Inode kullanılır. Bu noktada, Inode sınırı devreye girer. Inode sınırını anlamak adına internet sitelerinin çalışma prensibinden haberdar olunmalıdır. Çünkü, her bir internet sitesi; sunucularda depolanan dosyalardan ibarettir. Inode sınırı ise sunucuda depolanabilecek maksimum dosya ve klasör sayısını ifade eder. Bu konuyu bir örnekle açıklamak mümkün! Hosting hizmeti sunan firma; Inode sınırını 100 bin olarak belirlediği takdirde internet sitesinin 100 binden fazla dosya ve klasöre sahip olamayacağı anlamı çıkar. Ancak, bazı durumlarda herhangi bir sınırın olmamasına da rastlanır.
Inode limitine yaklaşmaya başlayanların yapması gereken bazı işlemler vardır. Her şeyden önce, hosting sağlayıcısı; dosya sayısının nasıl azaltılacağına dair bilgilendirme maili gönderir. Fakat, dosya sayısını azaltamayan veya azaltmasına rağmen sınırı yine aşan kişi veya kurumlar olabilir. Bu noktada, Inode temizleme işleminin yapılmasına gereksinim duyulur.
Inode Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Inode kullanımını azaltmak isteyenlerin yapması gereken en önemli şey dosya sayısını ivedilikle azaltmaktır. Her şeyden önce, kullanılmayan dosyalar silinmelidir. Ayrıca, işe yaramayan tema ve eklentiler de silinmelidir. Çünkü, güncelliğini yitirmiş tema, eklenti ve dosyalar Inode kotasını doldurmaktan başka bir işe yaramaz. Bulut depolamayı kullanmak farklı bir çözüm olabilir. Harici dosya depolama yöntemi olan bulut depolama en iyi seçeneklerin başında gelir. Buna ek olarak, e-posta hesabı kontrol edilmelidir. Binlerce Inode’dan sorumlu olan bir e-posta hesabının varlığı halinde ortaya kota sorunu çıkabilir.