Dönem dönem hosting firmaları kendi çıkarlarını ve müşterilerinin mail performanslarını düzenleyebilecek yapılasak değişikliklere gidebiliyor buna gitmesininde çok haklı sebepleri bulunabiliyor. Bunlardan temeli phpmail fonksiyonunu etkisiz hale getirmek olacaktır.
Peki neden phpmail fonksiyonu etkisiz hale getiriliyor ?
Bunu şu şekilde açıklayabiliriz, bazı bilinçsiz müşteriler bilgisayar ve ftp programları üzerinden web sitelerine bazı virüsler bulaştırabiliyor, bu virüslerin en temel unsuru mail gönderimi olacaktır. Sitenize bulaşan virüslü kod blogu bulunduğunuz sunucu üzerinden phpmail fonksiyonu üzerinden binlerce hatta geç kalınırsa onbinlerce usulsüz mail gönderimi yapmak istiyor ve sunucunun bir süre sonra mail servisi etkisiz hale geliyor ve kimse mail gönderemez hale geliyor, bu hem sizi hemde paylaşımlı olarak kullandığınız sunucuda diğer müşterilerin performanslarını etkiliyor. Bu işlem mail kuyruğunu olağan olmayan şekilde tıkadığı için karşılaşılabilecek sorun sunucunun load’larında yükselme ile aşırı yavaşlık getirecektir. Sorun bununla bitmiyor diğer sorun bu işlemi yapan sunucunun mail çıkış IP’si black liste alınabiliyor ve hosting firmanızın hiç istemeyeceği durumlardandır. Aslında bu işlem sizin iyiliğiniz için yapılmaktadır ve sizin iyiliğiniz için yapılmaktadır.
Gelin bu sorunu nasıl çözelim birlikte bakalım.
Eklenti Kurulumu
WordPress Admin Panelinizden Eklentiler > Yeni ekleye tıklayarak arama kısmına “wp mail smtp” yazınız.
Ben bu eklentiyi tercih ediyorum, diğerlerini de deneyebilirsiniz.
Sonraki aşamada kurulum işlemlerinizi tamamladıktan sonra eklentiyi etkilentirip Ayarlar > Wp Mail SMTP sayfasına erişim sağlayınız. Bu işlemleri yapmadan önce cPanel gibi kontrol panelinize girerek bir mail adresi açınız noreply@siteniz.com şeklinde olabilir.
Ayarlamalarını gelin beraber yapalım.
From Email : noreply@siteniz.com
From Name : Sitenizin Adı
Mailer : Other SMTP
Return Path : Pasif
SMTP Host : mail.siteniz.com
SMTP Port : 465
Encryption : SSL
Auto TLS : Aktif
Authentication : Aktif
SMTP Username : noreply@siteniz.com
SMTP Password : Şifreniz
Tüm ayarlamalar bittikten sonra ayarları kayıt ediniz.
Ayarlamalar sonrası sistemin mail gönderim yapıp yapmadığını kontrol etmek için eklentinin üst menüsünde Email Test sayfasına erişim yaparak test edelim.
Mail gönderimini kendi şahsi hotmail,gmail vb. mail adresi yazarak deneyiniz. “Your email was sent successfully!” şeklinde bir uyarı aldığınızda kurulumun başarılı olduğu ve artık mail gönderiminin başarılı bir şekilde SMTP servis üzerinden yapılacaktır.