Sunucu yönetimine yeni başlayanların genellikle sıkıntı duyduğu konulardan biri Linux sunuculardaki memory kullanımıdır.  Eklediğimiz bu makalede linux sunucularınızdaki memory kullanımı hakkında daha net bilgilere sahip olabileceğinizi düşünüyoruz.
Memory kullanımını görüntülemek için kullanmanız gereken komut free komutudur. Bu komutu yazdığınızda terminal çıktısı alt kısımdaki gibi olacaktır.

             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3924572    2788396    1136176          0     410880    1679744
-/+ buffers/cache:     697772    3226800
Swap:      8388600     655712    7732888

Komutun çıktısında ki değerleri daha okunaklı görmek için bazı özel parametreleri kullanabilirsiniz. Bunlardan en sık tercih edilen parametre free -m parametresidir. Daha fazla parametre için man free yazarak free komutunun tüm parametrelerine ulaşabilirsiniz. free -m parametresinin çıktısı alt kısımdaki gibidir, değerler bu komutta megabyte olarak verilir.

             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          3832       2842        989          0        419       1736
-/+ buffers/cache:        686       3145
Swap:         8191        639       7552

Genellikle memory kullanımını görüntülemek ve değerlendirmekteki hata şudur, çıktıda yer alan Mem: alanının Used tablosunu aktif memory kullanımı olarak değerlendirirler, ancak gerçekte aktif memory kullanımı used kısmında yer alan değer değildir. Linux çekirdeği sistemdeki memory kullanımını en optimal seviyede kullanmaya çalışır ve memory de tutulan bilgileri gerek gördüğünde hazır tutmak üzere saklar. Bu nedenle Mem: kısmı hem aktif kullanılan bellek miktarını hemde gerekdiğinde silinebilen ram üzerinde cache edilmiş önbellek miktarını göstermektedir.
Bu nedenlerden dolayı free komutunun 2 satırında bulunan kısım, disk üzerindeki önbellek dışında kalan gerçek kullanımı gösterir.

-/+ buffers/cache:        686       3145

Gerçekte sistemde kullandığınız bellek miktarı -/+ buffers/cache: sütununda yazan cheap depakote, cheap clomid. used kısmıdır.
Son olarak free -m çıktısında yer alan Swap: işlevi hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Swap, fiziksel bellek miktarının tamamen tükendiği durumlarda işletim sisteminin kararsız hale gelmemesi için başvurduğu sanal bellek miktarıdır. Bu sanal bellek sunucunuzdaki sabit diskler üzerinde çalışır. Bunu kesinlikle önbellek ile karıştırmayın, eğer bir sunucu swap bellek kullanmaya başladıysa oldukça yavaş çalışmaya başlar. Sunucunuzda herhangi bir şekilde Swap: satırının used kısmında kullanım mevcut ise, belirli bir noktada fiziksel bellek miktarınız yetersiz kalmış ve Linux swap bellek miktarına başvurmuş diyebiliriz. (Bazı uygulamaların çalışma mantığı bu konuda farklıdır. Swap bellek miktarını öncelikli olarak kullanabilir.)
Swap kullanmaya başladığınızda sunucunuzun load değerleri artar, swap bellekte kalan verilere erişimin gerçek fiziksel bellek hızından çok daha düşük bir hızda eriştiğinden performans ile ilgili ciddi sıkıntılar yaratabilir. Swap belleğin boşaltılması için alt kısımdaki komutları uygulayabilirsiniz.

swapoff -a
swapon -a

Memory kullanımı hakkında sormak istediğiniz sorularınızı yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir