PHP Include

PHP Include

Tek bir dosyada tüm siteye yer vermek, php nin derleme süresini arttırır, ekonomik değildir, zaman ve emek sarfiyatı yaratır. Bu sebeple birden fazla parça halinde php dosyasından faydalanmak gerekebilir. Bunlar tek başlarına anlam ifade etmezler ancak diğer dosyalardan yardım alarak anlamlı hale gelirler. Bize bu imkanı sağlayan iki komut bulunmaktadır. Birincisi include( dosya ) diğeri

Tek bir dosyada tüm siteye yer vermek, php nin derleme süresini arttırır, ekonomik değildir, zaman ve emek sarfiyatı yaratır. Bu sebeple birden fazla parça halinde php dosyasından faydalanmak gerekebilir. Bunlar tek başlarına anlam ifade etmezler ancak diğer dosyalardan yardım alarak anlamlı hale gelirler.
Bize bu imkanı sağlayan iki komut bulunmaktadır. Birincisi include( dosya ) diğeri require( dosya )‘dır. Bu iki komut arasındaki temel fark include kullanarak bir hata ile karşılaştığımızda uyarı verir buna karşın script oluşturulmaya devam eder, ancak require kullanıldıysa derleme anında sonlandırılır.
Şimdi yaptığımız bir siteyi oluşturan 3 parça olan ust.php, orta.php ve alt.php yi hazırlayalım:

// ust.php
<?php
   echo "<html><body>";
?>
// orta.php
<?php
   echo "Merhaba Dünya!";
?>
// alt.php
<?php
   echo "</body></html>";
?>

Bu üç dosyayı include() kullanarak birleştirelim ve index.php olarak kaydedelim:

// ust.php
<?php
   include( "ust.php" );
   include( "orta.php" );
   include( "alt.php" );
?>

Çıkan dosyanın kaynak koduna baktığımızda aşağıdaki şekilde yazdırıldığını görürüz:

<html><body>;
Merhaba Dünya!;
</body></html>;

NOT: Bir dosyada kullandığımız değişkenler ve fonksiyonlar, kendisinden sonraki dosyalarda da geçerli olur. Bu sebeple aynı değişkenler kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *