İnternet sitenizin SEO çalışmalarına başladıysanız ister konunun uzmanı ister acemisi olun mutlaka ilk yapmanız gerekenlerden biri rakip SEO analizi yapmaktır. Çünkü SEO’daki başarıyı, sadece sizin yaptığınız çalışmalarla sınırlamak doğru olmaz, rakipleriniz de aynı derecede önem taşır.

Rakip SEO Analizi Neden Önemlidir?

Rakip SEO çalışmalarını analiz etmenizin en büyük nedeni, SEO çalışmalarınızın ne ölçüde olması gerektiğini daha iyi anlayabilmek. Bu sayede, hangi çalışmaların yapılması ve ne kadar zamanda olması gerektiğini anlamış olursunuz. Bu da hem cebinizden çıkan paranın hem de zamanınızın daha etkili harcanmasını sağlar. Rakipleri analiz etmenizin bir diğer sebebi, rakiplerinizin yaptıklarına bakarak kendi eksiklerinizi görebilmeniz ve bu eksiklikleri kapatarak onlardan daha iyi sıralamalara gelebilmenizdir.

Rakip SEO analizi, öngörü veya yorumdan ziyade somut veriler sunar. Araştırma sonucunda öznel yargılardan çok SEO teknikleri kapsamında genel bilgilere ulaşılır. Bu da önünüze herhangi bir tartışma yaratıcı veri getirmediği için doğrudan ne yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Rakip SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Rakipleri Tespit Etme

Rakip SEO analizi yapabilmek için elbette ilk atılacak adım rakiplerin tespitidir. Rakiplerinizin gerçek hayatta kim olduğunu biliyor olabilirsiniz fakat SEO anlamında rakipler sizi şaşırtacak kadar çok olabilir. Yani, rakip denilince aynı şehirde iş yaptığınız bir firmayı düşünmemeniz lazım. Belki o firmanın bir internet sitesi bile yoktur. Rakip kelimesinden anlamanız gereken internet dünyasındaki rakiplerinizdir. Maalesef, internette reel hayattan daha fazla rakip bulunmaktadır.

Rakiplerinizi bulurken kullanacağınız yöntem ön plana çıkmak istediğiniz anahtar kelimeyi Google üzerinden aratmaktır. Örneğin “x marka basketbol topu” kelimesinde üst sıralarda çıkmak istiyorsanız bu kelimeyi Google üzerinden aratın ve sonuçlarda ilk iki sayfada çıkan internet sitelerini not alın. İşte bunlar sizin rakiplerinizdir.

Bu internet sitelerini tespit ettikten sonra, her birini alıcı gözüyle süzün ve bir ön analiz yapın. İnternet sitesinin kurumsal kimlik, duruş, tavır, üslup, imaj, prestij gibi kavramlara sahip olup olmadığına bakın. Bunun sonrasında teknik detayları zaten detaylı bir şekilde analiz edeceksiniz fakat bizim yapmak istediğimiz şey bir göz analizi yapmak. Özellikle de anahtar kelimelerde daha üst sıralarda çıkanları gözden geçirin, site rengi, ticari durum, kullandıkları dil, müşteriyle iletişime geçme yöntemleri gibi detayları hızlıca analiz edin. Eğer bu siteler üst sırada yer alıyorlarsa bu insanların onları daha çok tercih ettiğini gösterir. İnsanlar onları daha çok tercih ediyorsa da mutlaka bazı şeyleri iyi yapıyor olmaları gerekir. Bundan dolayı üst sıralarda çıkan internet sitelerini iyi analiz edip doğru yaptıkları şeyleri örnek almanız gerekir.

Rakip SEO Çalışmalarının Anahtar Kelimeleri

Bu aşama, rakip SEO analizi yapılırken en çok önem taşıyan noktalardan birisidir. Rakip internet siteleri hangi kelimeler üzerinde daha çok yoğunlaşmış, hangi anahtar kelimelere odaklanıyorlar ve hangi anahtar kelimelerde sıralamaları daha yüksek? Bu soruların cevabını SEO çalışmasına başlamadan önce bulmanız gerekiyor. Bunu yapmak için iki farklı yöntem tercih edebilirsiniz:

  • Rakiplerinizin internet sitesini ziyaret edin ve buzdağının görünen kısmına bakarak anahtar kelimeleri bulmaya çalışın. Sayfaya yer alan metinlerde, URL yapısında, meta açıklamasında veya sayfa başlığında mutlaka kullanılan anahtar kelimeye işaret eden izler göreceksinizdir. Daha öce duymadığınız anahtar kelimeleri bile bu yolla keşfedebilirsiniz.
  • Diğer yöntem anahtar kelimenizi arama motorlarına yazarak sonuçlarda çıkan ilk 5 siteyi bulmak. Bu siteler sizin yükselmek istediğiniz anahtar kelimeyi kullanıyor demektir.

Rakip SEO çalışması yapan internet sitelerinin anahtar kelimelerini bulabilmek için internette bazı ücretli ve ücretsiz araçlar bulunmaktadır. Bu süreçte bu araçlardan da yardım alabilirsiniz. Anahtar kelimeyi bulabilmek için bir de şu yöntemi izleyebilirsiniz: Rakip internet sitesine girin ve anahtar kelimeyi merak ettiğiniz sayfayı açın. Sayfadaki boş bir alana farenizin sağ tuşuyla tıklayın ve açılan seçeneklerde “Kaynağı Görüntüle” seçeneğine basın. Kodlar önünüzde geldiğinde CTRL + F kısa yoluyla arama kutusunu açın ve buraya “meta”, “title”, “description” kelimelerini yazarak rakibinizin hangi anahtar kelimeleri kullandığını analiz edebilirsiniz. Eğer bu iş için ayırdığınız bir bütçeniz varsa SEMRush, BuzzSumo ve Screaming Frog Spider gibi araçlardan da faydalanabilirsiniz.

Bu konuda kullanabileceğiniz bazı ücretsiz servisler de bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Spyfu (Ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunuyor)
  • FeedtheBot SEO (Ücretsiz kullanabileceğiniz bir araç)
  • SEMRush (Ücretsiz ve ücretsiz versiyonları bulunuyor)
  • Moz Open Site Explorer Analiz Aracı (Ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunuyor)
  • Moz Anahtar Kelime Zorluk ve Analiz Aracı (30 gün ücretsiz deneme süresi veriliyor. Bu sürede kullanmanız mümkün.)

Rakip SEO Backlink Analizi

SEO’nun sac ayaklarından birinin backlink olduğu rahatlıkla söylenebilir. Değerli, kaliteli backlinklere sahip olabilmek, arama motorlarının gözüne girebilmek ve bunları yaparken spama düşüp ceza yememek gerçekten her internet sitesi sahibinin hayali. Backlink kavramının SEO çalışmalarındaki önemi su götürmez bir gerçektir ve kaliteli backlinklere ne kadar çok sahipsek bu da internet sitemiz için o kadar olumlu sonuçlar getireceğinin göstergesidir.

Sizin sahip olduğunuz backlinkler ne kadar önemliyse rakibinizin sahip olduğu backlinkler de o kadar önemli. Bu yüzden, rakibinizden daha üst sıralarda çıkmak istiyorsanız rakibinizin backlinklerini mutlaka analiz etmeniz gerekir. Rakiplerinizin sahip olduğu backlinkleri görmek için kullanabileceğiniz bazı ücretli servisler bulunuyor. Eğer yeterli bütçeniz varsa bu işler için AHrefs’ten hizmet alabilirsiniz. Eğer bu iş için ayırdığınız bir bütçe yoksa, internet üzerinden ücretsiz backlink kontrol araçlarını aratabilirsiniz.

Rakip SEO UX ve UI Analizi

UX, İngilizce ‘User Experience’ kelimesinin baş harflerinden oluşur ve kullanıcı deneyimi anlamına gelir. UI kelimesi ise ‘User Interface’ kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur ve kullanıcı arayüzü anlamına gelmektedir. Bunlar rakip SEO analizi sürecinde özenle bakılması gereken konulardır.

Arama motorları her internet sitesinin UX konusunda başarılı olmasını istiyor. Kullanıcı deneyimi ne kadar yüksek olursa memnuniyet de o ölçüde artar. Yani kullanıcı dostu bir internet sitesi olabilmek önemli. İnternet sitesinin hızlı ve kolay kullanılıp kullanılamadığı, arka plan ve metin renginin okumayı engellemeyecek derecede olması, metin ve butonların büyüklüğü, sayfa akış sırası, birbirine çok yakın olmasından dolayı yanlış tıklamaya sebep olan ögelerin olmaması arama motorları tarafından siteniz değerlendirilirken bakılan UX kriterleridir.

UI ise kullanıcıların daha çok siteyi sevip sevmediği, tasarımını beğenip beğenmediği, göze hitabeti ile ilgili bir konudur. Kullanıcıların beğendikleri sitelerde daha çok vakit geçirdiklerini de düşününce, başarılı bir UI’ın SEO puanınızı olumlu yönde etkilediğini söylemek mümkün.

Bundan dolayı rakip internet sitelerinin UX ve UI konusundaki farklılıklarını ve başarılı oldukları noktaları analiz etmeniz gerekir. Buradan çıkaracağınız sonuçlarla internet sitenizdeki eksikleri kapatmanız önemlidir.

Rakip SEO Başlığı, Meta Açıklamaları ve URL Yapısı

Anahtar kelimenizi Google üzerinden aratın ve çıkan sonuçlarda ilk 10 sayfada yer alan içeriklerin başlıklarına bakın. Bu işlemi sadece sayfa başlığıyla kısıtlamayın, meta açıklamalarına da bakın. Özellikle ilk beş site bu konuda güzel örnekler oluşturur.

SEO konusunda önemli kriterlerden birisi de ‘Tıklanma Oranı’dır. Çünkü bir arama yaptığınızda reklamlar hariç Google’ın her sayfasında 10 sonuç gösterilir. Kullanıcı da bu gösterilen sonuçlar arasında, başlık ve açıklamaları hızlıca okuyarak aramasına en uygun olan sonucu bulmaya çalışır. Bu arayış, vitrinden ürün seçmeye benzetilebilir. Haliyle arama motorları da vitrinimizin iyi olup olmadığını değerlendirecektir.

Özellikle ilk sayfada bu konuda daha büyük bir rekabet görülür. Daha yüksek tıklanma oranına sahip siteler Google tarafından daha üst sıralarda listelenir. Sizde bu nedenle, rakiplerinizin vitrinindeki stratejilerini iyi değerlendirmeli ve analiz etmelisiniz. Dolayısıyla ilk 5 sonuçtaki sitenin meta açıklaması, URL’si ve sayfa başlığı gibi kriterler dikkatli bir gözle süzülmelidir.

Rakip SEO Site Hızı

Site hızı, bir internet sitesinin açılış hızını anlatan kavramdır. Site hızı, SEO konusundaki en önemli kriterlerden birisi olup sıralamaya doğrudan etki etme gibi bir gücü vardır. Hızlı tüketim kültürü ile birlikte artık bir şeyleri beklemeye vaktimiz olmadığı için her alanda hız ön plana çıktı. Bu yüzden Google’da hızlı açılan siteleri daha olumlu gözle değerlendiriyor.

Site hızını arttırabilmek için en önemli şey site optimizasyonun yapabilmek. Ancak bu iş her zaman sanıldığı kadar da basit olmuyor. Optimizasyon için sayfa kodlarının temiz yazılması, görsel, video ve hatta metinlerin sıkıştırılmasına kadar uzanan bir süreç bulunuyor.

Sizin de SEO çalışmalarınıza başladıktan sonra yapmanız gereken en önemli işlerden birisi sitenizin açılış hızını arttırmak. Rakip internet sitelerine de düzenli aralıklarla hız testi yapıp sonucu kendi internet sitenizle karşılaştırabilirsiniz. Böylece hangi rakibin sizden daha iyi hangi rakibin daha kötü olduğunu görebilirsiniz. Kendinize rakiplerinizin site hızını geçmek, onlardan daha hızlı açılmak gibi hedefler koyabilirsiniz.

Sitenizin hızını ölçmek için Google Page Speed veya GTmetrix sitelerini kullanabilirsiniz.

Rakip SEO Sitelerinin İçerik Analizi

Şu noktayı kabul etmek gerekir ki SEO dediğimiz bu optimizasyon sürecinin en büyük adımlarından birisi içeriktir. Mutlaka bunun dışında da faktörler bulunmakta fakat içerik faktörü de göz ardı edilemeyecek kadar büyük öneme sahip.

Rakip sitelerin içerik analizi yapılırken şu sorular sorulabilir: Rakip siteler ne yazmış? Blog sayfaları var mı eğer varsa içeriklerini hangi konularda üretiyorlar? Ürün veya hizmet sayfalarında hangi bilgiler yer alıyor, artı ve eksi yönleri neler?

Eğer bulunduğunuz sektör blog kullanımına müsait ise mutlaka internet sitenize bir blog bölümü ekleyin ve sektörünüz ve ürününüz hakkında ilgi çekici ve doyurucu içerikler yayımlayın. Blog yönetmek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Çünkü bazen blog yazınız için bir konu dahi bulamayabilirsiniz fakat bu noktada rakip sitelerin bloglarındaki yazılardan ilham alabilirsiniz. Orada işlenen konular ve yazılan yazılar size rehberlik edebilir.

Rakip SEO Sitelerindeki Popüler Sayfaların Tespiti

Rakip SEO analizinde rakip sitenin her bir sayfası için detaylı bir SEO analizi sizi hem yorabilir hem de zamanınızı alabilir. Bunun yerine tercih edebileceğiniz yöntemlerden birisi, rakip internet sitesinin en popüler sayfalarını tespit ederek, analizlerinizi o sayfalar üzerinden yapmanızdır. Ne de olsa, o sayfanın o kadar popüler olmasının bir sebebi var ve sizi de başarıya götürecek olan şey o sayfada uygulanan teknikler. Bu zaman kazanma açısından gerçekten çok efektif bir yöntem gibi görünüyor.

Rakip internet sitesinin popüler sayfalarını nasıl tespit edeceğinizi bilmiyorsanız, şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz: Google’ı açarak arama kutusuna site:orneksite.com yazın. “orneksite.com” olarak yazdığımız yere popüler sayfalarını bulmak istediğiniz internet sitesinin alan adını yazın. Bu şekilde yaptığınız aramada o sitenin indexlenmiş en popüler sayfaları karşınıza çıkacaktır. Bu sayede, ilk sıralarda çıkan popüler sayfaları analiz ederek rakiplerin başarılarının arkasındaki sebepleri keşfedebilirsiniz.

Rakip SEO Sosyal Medya Hesapları

Sosyal medya, dünyanın tüm marka ve işletmeleri için göz ardı edilemez ölçüde büyük bir tanıtım ve trafik kaynağı haline geldi. Dünyada internete erişimi olan insanların neredeyse tamamı herhangi bir sosyal medya hesabına sahip ve bu da milyonlarca insanın tek bir platformda bulunmasını sağlıyor. Bu şekilde insanlara erişmek hem daha kolay hem de daha ucuz –ve hatta bazen ücretsiz- oluyor.

Bu yüzden sizin ve firmanızın da sosyal medyada yer alması çok önemli. Tabi, sizin kadar önemli olan bir başka hususta rakiplerinizin sosyal medyadaki varlığı. Rakiplerinizin sosyal medya hesaplarını mutlaka bir kullanıcı gözüyle inceleyin ve kendi hesaplarınızda olmayan artıları not edin. Müşterileriniz ile etkileşimi arttıran ve internet sitenize trafik sağlayabilecek fikirleri rakiplerinizin sosyal medya hesaplarında arayın.

Bu analizler ışığında yapacağınız değişikliklerde, sitenizde paylaşıma müsait içerikleri arttırın. Kullanıcılarınızla yapacağınız etkileşim çok önemli olduğu için sosyal medyada daha aktif olmak için özen gösterin ve paylaşımlarınızda mutlaka ilgi çekici tasarımlar ya da metinler kullanın. Tasarım ve renk konusunda bulunduğunuz sektöre en uygun olanları seçin ve kullanıcının görsel hafızasında da iz bırakmış olun.

Rakip SEO Reklamlarının Analizi

Ücretli reklamlar, internet sitesine hızlı trafik sağlayabilmesi ve makul bir ücretle de yapılabildiği için bugün çoğu firma tarafından sıklıkla kullanılıyor. Hem Google’a hem sosyal medya sitelerine hem de özel reklam alan bazı internet sitelerine reklam verebilmek mümkün. Ama bunlar içerisinde en efektif olanı muhakkak ki Google üzerinden verilen reklamlar. Arama sonuçlarında 1. sırada olmak için yıllarca süren SEO çalışmaları yapmış bir sitenin önüne reklam vererek geçmek mümkün. Reklam verildiğinde, arama sonuçlarında siteler en üstte yer aldığı için o bölüme 0. sıra adı verilmektedir. Bu efektifliğin en büyük sebebi, doğrudan kullanıcının o kelimede arama yapması ve potansiyel müşteri olmasıdır.

Rakip SEO çalışması yapan internet sitelerinin Google’a reklam verip vermediğini, birkaç anahtar kelimeyi Google üzerinden aratarak çıkan reklam sonuçlarına göre anlayabilirsiniz. Eğer rakip site Google’a reklam vermiş ise kullandığı başlık ve açıklamaya bakarak bir analiz yapabilirsiniz. Bu şekilde siz de reklam vereceğiniz zaman bu metin ve başlıklardan yararlanmış olursunuz.

Bunun yanında, rakiplerin sosyal medya reklamları da bizler için oldukça önem taşımaktadır. Neler yaptığını, müşteri ile ilişkiyi nasıl kurduğunu, ücretli reklamlarda nasıl stratejiler izlediğini bilmek bizler için altın kıymetinde bilgilerdir. Bunu öğrenmek için Facebook Ad Library isimli aracı kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey sayfa açıldıktan sonra ülke olarak Türkiye’yi ya da rakibinizin faaliyet gösterdiği ülkeyi seçmek ve onun yanındaki kutuya rakibinizin adını yazmak. Ad Library size yazdığınız kelimeyle ilgili sayfalar getirecektir ve siz de rakibinizin olduğu sayfayı bulun ve seçin. Bu şekilde rakibinizin Instagram ve Facebook üzerinde yer alan bütün aktif reklamlarını görmüş olursunuz.

Rakiplerinizin kullandığı metin ve görselleri inceleyerek çıkarımlarda bulunun ve siz reklam vereceğiniz zaman bu çıkarımları da göz önünde tutarak bir strateji geliştirin.

Bu kriterlerin dışında rakibinizin AHrefs puanı, kullandığı domainin yaşı ve Alexa puanı gibi değerlerini de analiz edebilirsiniz. Buradan çıkan sonuçlar ile genelde rakip siteler arasından hangisinin en otoriter site olduğunu bulursunuz. Bu da rakiplerinizle girişeceğiniz rekabette hangisine daha öncelik vereceğiniz konusunda sizi bilgi sahibi yapar.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir