Google ve diğer önemli arama motorları bir süre önce SSL sertifikasının SEO üzerinde olumlu etkisi olduğunu açıklamıştı. Bu da webmasterların HTTPS protokolüne geçmemiş siteleri için yapması gereken önemli bir değişikliği işaret ediyordu. Bu adımı atmadan önce unutmamak gerekir ki, bu protokolde kendi içerisinde bazı önemli noktaları barındırmaktadır. Fakat öncelikle SSL’in ne olduğunu anlamak gerekir.

SSL Nedir?

SSL, bir internet sitesinin doğruluğunu kontrol ederek veri iletiminin şifreli olarak yapılmasını sağlayan protokoldür. Herhangi bir internet sitesinde üyeliğinize giriş yaparken yazdığınız şifreyi, korsanlar şifrelenmiş olarak görür. Yani ‘abc123’ olarak yazdığınız şifreniz, siber korsan tarafından ‘xgeaDarz’ gibi farklı bir şekilde okunur. Veri gizliliğini sağlayan bu protokol Google için, SEO üzerinde olumlu ivme kazandıracak bir role sahiptir.

SSL ‘in anlamı (Secure Socket Layer) Güvenli Giriş Katmanı’dır. Sunucu ile istemci arasındaki veri transferinin şifreli bir şekilde yapılmasına olanak sağlayan bu protokol, Netscape tarafından geliştirilmiştir ve veri bütünlüğü ve gizliliği için önem arz etmektedir.

SSL Nerelerde Kullanılır?

Secure Socket Layer, özellikle kredi kartı ve üyelik bilgilerinin girildiği e-ticaret sitelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Fakat bu durum, sadece onların kullanması gerektiği anlamına gelmiyor. Sitenizde kredi kartı veya üyelik bilgileri gibi önemli bilgilerin girildiği alanlar olmasa bile, HTTPS protokolü sadece SEO üzerindeki etkisi açısından dolayı tercih edilmelidir. Ayrıca, protokolün aktif olduğu sitelerde arama barında alan adının önünde yeşil olarak güvenilir bir https ön eki, kullanıcının da güven duygusunu perçinleyecektir.

SSL’in SEO Üzerindeki Etkisi

Özellikle son dönemlerde, internet üzerinden dolandırıcılığın artması, fraud olaylarının çok fazla yaşanmasından dolayı, güvenlik internet için vazgeçilmez bir sınır çizgisi haline gelmiştir. Kullanıcıların yaşadığı olumsuz deneyimleri azaltmak isteyen arama motorları da, SSL sertifikası kurulmuş ve veriyi şifrelenmiş olarak ileten internet sitelerini güvenilir olarak görmektedir. Tabii ki, bunun anlamı da arama sonuçlarında daha üst sırada olmaktır.

Bunun yanı sıra, kullanıcıya güvenilirlik hissiyatı veren bir internet sitesinde geçirilen süre artar bu da doğrudan SEO üzerinde olumlu etki bırakan etmenlerden birisidir. Bir diğer yandan, HTTPS protokolünü kullanmayan internet sitelerinin alan adının yazdığı barda kırmızı bir şekilde http ön eki yer almaktadır. Bu da, kullanıcının siteyi zararlı olarak düşünüp hemen çıkmasını yol açmaktadır ki, bu sitede geçirilen sürenin çok az olması ve arama motorlarının da siteyi aramalarda daha aşağılarda göstermesi demektir.

İnternet sitesi sahiplerinin bilmesi gereken protokolün özellikleri şunlardır:

1- Bağlantının gizli olması,

2- Verilerin şifreli şekilde iletilmesi,

3- Alıcının ve istemcinin kimliklerinin doğrulanabilmesi,

4- Dökümanların gönderilme tarih ve zamanlarını doğrulamasıdır.

Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla, Safari, Opera gibi modern arama motorlarının hepsi SSL protokolünü desteklemektedir. S S L’in, kendi içinde Comodo, Rapid, Symantec, Certum ve Thawte gibi farklı versiyonları bulunmaktadır.

SSL’in Aktif Edilmesi

Bu önemli özelliklerinden dolayı Security Socket Lawyer (S S L) protokolü güvenlik ve veri gizliliği açısından arama motorlarının dikkate aldığı noktalardan biri haline gelmiştir. İnternet sitesi sahipleri eğer, websiteleri https protokolünü desteklemiyorsa mutlaka geçiş yapmalı ve SEO açısından bu eksiği kapatmalıdır. Üstelik, hiçbir ücret ödemeden Let’s Encrypt sayesinde S S L sertifikası sahibi olabilirsiniz. Ya da internet siteniz WordPress üzerinde çalışıyorsa, eklentiler kısmından ‘Really Simple S S L’ eklentisini kurarak hızlıca S S L’i internet sitenizde etkinleştirebilirsiniz. Eklentinin kullanımı tamamen ücretsizdir ve ilerde sizden ek ücretler talep etmez. Bu şekilde, SSL sertifikasını sitenizde etkinleştirerek arama motoru optimizasyonunuzun ufak bir kısmını halletmiş olursunuz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir