Site başlığı internet sitesinin ne işe yaradığını, ne amaçladığını en iyi şekilde özetleyen metne denir. İnternet sitesi sayısının teknolojinin de gelişmesiyle beraber yükselmesi, insanları bu konuda araştırma yapmaya ve bilinçlenmeye yöneltti. Bu konuda önemli yer tutan faktörlerden birisi de site başlığıdır.

Site Başlığı Nedir?

İngilizce’de title olarak adlandırılan site başlığı, bir internet sitesinin neden var olduğunu ve neyi hedeflediğini ya da sloganını içeren kısa cümledir. Günümüzde SEO çalışmalarında da adı sıkça geçen faktörlerden birisi olan site başlığı, arama motorlarındaki görünürlüğünüzü doğrudan etkilemektedir. Belirlediğiniz başlığın hedef kitlenizle uyumlu ve onların sitenin içeriğini ve amacını anlayabilecekleri şekilde hazırlanması gerekir. İnternet sitelerinin geliştirilmesi adına önem taşıyan bu husus tıklanma oranınızı da arttırabilecek bir faktördür.

SEO çalışmalarına başlayan kişilerin ilk olarak ele alması gereken kriterlerden olan site başlığı, kullanıcıların internet sitenize girmeden önce ilk karşılaştığı detaydır. Doğru ve uygun biçimde hazırlanan site başlıkları hem arama motorlarının hem de kullanıcıların sitenizi anlamlandırabilmesi açısından önem taşır.

Doğru site başlığının önemini şu şekilde maddelere ayırabiliriz:

  • İnternet sitelerinin tıklanma oranlarına olumlu biçimde katkıda bulunur.
  • Kullanıcılara internet siteniz hakkında ön bilgi vererek bilgi sahibi olmasını sağlar.
  • İnternet sitenizin arama motorlarındaki sıralamasına doğrudan etki eder.

Yukarıda liste halinde sayıldığı gibi site başlığı SEO çalışmalarında etkili bir faktördür. İnternet sitelerinin geliştirilme ve tasarlanma sürecinde site başlığının doğru ayarlanması ve önem verilmesi gerekmektedir.

Arama motorlarında internet sitenizin üst sıralarda çıkabilmesi ve trafiğinizin artması için internet sitenizdeki bazı detayları doğru biçimde şekillendirmeniz gerekir. Bu şekillendirmeniz gereken detaylardan birisi de site başlığıdır. Site başlığının doğru ve dikkatli hazırlanması ve SEO uyumlu olması arama motorlarının internet sitenizden beklediği bir iştir. Güncel SEO çalışmalarında da site başlığı kavramı çalışmalara ilk başlanılan yer olarak karşımıza çıkıyor.

SEO Uyumlu Site Başlığı Nasıl Hazırlanır?

İnternet sitenizin başlığını belirleme sürecinde dikkate almanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunların başında hazırladığınız site başlığının uzunluğu gelir. İdeal formdaki bir site başlığı 50 ila 60 karakter arasında olmalıdır. Daha fazla karakter sayısına sahip olan başlıklar görünmediği için kullanıcı, ön bilgi edinme sürecinde yeterli verimi alamayabilir.

Bir diğer hususta, başlıkta yer alan tüm harflerin büyük veya küçük olmaması gerekliliğidir. Sadece kelimelerin ilk harflerini büyük harfle yazmanız daha kurumsal bir görüntü verecektir. Başlık, karakter aralığına uygun, açıklayıcı ve öz olmalıdır. Şirket ya da marka isminin başlıkta yer alması da SEO uyumunu yakalayabilmeniz için gereken bir diğer faktördür.

Arama motoru sıralamalarında önemle bakılan bir kriter olan site başlıklarının doğru şekilde yazılması gerekir. Bunun için yazdığınız başlığın özgün olması çok önemlidir. Çok kısa ya da çok uzun başlıklar hazırlamanız da siteniz için faydalı olmayacaktır. Başlıklarda sitenizin içeriğine uygun bir anahtar kelime de kullanabilirsiniz.

Hazırladığınız başlığın çok uzun olması yani yukarıda belirtilen 60 karakterlik sınırı geçmesi halinde 60 karakterden sonraki kısmın arama motoru sonuçlarında görünmeyeceğini unutmamanız gerekir. Bu yüzden en fazla 60 karakterlik bir site başlığı siteniz için daha iyi olacaktır.

Site başlığınızı optimize etmek için kullanabileceğiniz bazı araçlar vardır. Optimize Title yani sayfa başlığı optimizasyonu için Google’ın geliştirdiği Google Analytics gibi araçları kullanabilirsiniz. İnternet sitenizin en çok arama aldığı anahtar kelimeyi bu araç yardımıyla bulup site başlığınızda geçirebilirsiniz. Site başlığınızın sadece anahtar kelimelerden oluşmaması, bir anlam taşıması da bir diğer önemli faktördür.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir