Farklı çevrimiçi kanallarda şirketinizin hedeflerine göre dijital stratejilerinizin sonuçlarını ve ölçümlerini nasıl analiz edeceğinizi bu makalede rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Akıllı ve iddialı stratejiler olmadan sonuç veren dijital pazarlama olmaz. Ancak bunu başarmak için bir şey çok önemlidir: Eylemlerinizin sonuçlarının analizi.

Dönüşüm, katılım, satış vb. gibi strateji ve hedefleri dikkate alarak şirketinizin her çevrimiçi kanalda ne durumda olduğunu anlamak önemlidir. Bu sadece sosyal medyadaki beğeniler, paylaşımlar, görüntülemeler ve takipçiler gibi gösteriş metriklerini analiz etmekle ilgili değildir. Bu bilgi yararlıdır, ancak pazarlama ekibinizin eylemlerini dijital ortamda optimize etmesine yardımcı olmak için yeterli değildir. Ve bu, dijital pazarlamada sonuçların doğrulanması söz konusu olduğunda en büyük avantajlardan biridir. Ancak bunun için, markanızın hedefleriyle gerçekten bağlantılı olan doğru metrikleri kontrol etmeniz gerekir.

Bunu nasıl yapacağınızı bilmek ve dijital pazarlamadaki bu veri analizi senaryosunu daha iyi anlamak ister misiniz? Bu yüzden okumaya devam edin ve aşağıdaki konuları takip edin:

Huni Mantığıyla Analiz

  • Dijital kanalda her adımınızı öncelikli olarak analiz
  • Her analistin analiz etmesi gereken reklam metrikleri ve göstergeleri
  • Satış ekibiyle veri analizi ve doğrulama
  • Dijital pazarlama verilerinizi nerede analiz edebilirsiniz
  • Sonuçlarınızı huni adımına göre analiz edin

Dijital stratejilerinizin hunideki adımlarla çok iyi bir şekilde uyumlu olması büyük önem taşımaktadır. Sonuçları izlemek için tüm blog gönderileriniz, e-Kitaplarınız, ücretli kampanyalarınız ve açılış sayfalarınız kataloğa alınmalı ve dönüşüm hunisinin üst, orta ve alt içeriği olarak ayrılmalıdır.

Bu eksiksiz kayıtla, dönüşüm hunisinin her adımında her bir malzemenin markanızın hedefleri dahilinde nasıl performans gösterdiğini takip etmek mümkündür.

Her kanalın ne tür sonuçlar verdiğini anlamak için, esas olarak aşağıdaki verilere göz kulak olmak önemlidir:

  • Ziyaret.
  • Dönüştürmek.
  • MQL (Nitelikli Pazarlama Lideri).
  • SQL (Satış Nitelikli Müşteri Adayı).
  • Satış miktarı.

İç pazarlama ve satış ekibi arasındaki temas, MQL, SQL ve dönem başına satış hacmi gibi verileri izleme için gereklidir.

İçerik denetimi, huninin her adımında malzemelerinizin nasıl performans gösterdiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, makaleye göz atın:

Sonuçlarınızı her dijital kanalda analiz edin

Gelen Pazarlama için dijital stratejiye son derece önemli faktörler arasında yer almaktadır. Ama sadece sonuca odaklanmak çözüm değildir. Başarıya giden yol, sonuçları farklı kanallarda analiz etmeye bağlıdır.

Her kanalın kendi metrikleri vardır ve bunlar dikkatle takip edilmelidir. Örneğin, web sitenizi analiz ederken, ücretli ve organik arama yoluyla gelen ziyaretlerin hacmini ve hangi açılış sayfalarının en fazla potansiyel müşteri oluşturduğunu veya en çok ziyaretin gerçekleştiğini kontrol etmek önemlidir.

E-posta stratejilerinde, veritabanınızı her zaman temiz tutmak için açılan e-postaların sayısını, AB test sonuçlarını, abonelikten çıkma ve kesin geri dönüşlerin sayısını kontrol edin.

Sosyal ağlarda, markanızla ne tür bir kitlenin etkileşime girdiğini analiz ederek organik erişiminizi takip etmeye değer. Daha fazla etkileşim kurmak veya kişilerinizi ve ICP’nizi gözden geçirmek için içeriğinizi yeniden düşünmeniz gerekebilir.

Tüm kanallarda, kaç tane fırsatın yaratıldığını takip etmek ve aynı zamanda olası satışların kalitesini kontrol etmek önemlidir.

Bu verileri takip ederek hedef kitlenizin her bir dijital kanalı nasıl kullandığını anlamak mümkün olacaktır. Eldeki bilgilerle, daha fazla etkileşim, dönüşüm vb. oluşturmak için içeriklerini geliştirerek çevrimiçi eylemleri optimize etmek mümkündür.

Ücretli aramada ulaşılan kitle türünün analizi dikkat çekicidir. Yakalanan olası satışların kalitesini kontrol edin ve yatırımınızın beklenen sonuçları vermesini sağlamak için konuşmanızı, stratejilerinizi ve segmentasyonunuzu optimize edin.

Genel olarak ideal olan, stratejilerinizi dikkatli bir şekilde doğrulamak için bir müşteri adayı yönetiminin yapılmasıdır.

Bonus:

Daha eksiksiz ve verimli dijital stratejiler uygulamak için yeni kanallar arıyorsanız, yürütülen bir ankete göre Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağların listesine göz atın:

  1. Youtube
  2. Facebook
  3. Instagram

İster organik içerikli ister ücretli reklamlarla olsun, bu sosyal ağlara yatırım yapmaya değer. Eylemlerinizi doğrulamak için her medyadaki sonuçları izlemeyi unutmayın. Makalede daha fazla bilgi edinin:

Sosyal medya metrikleri nelerdir?

Her analistin izlemesi gereken reklam metrikleri ve göstergeleri

Özellikle Google Ads ve Facebook Ads söz konusu olduğunda, dijital pazarlamaya yaptığınız yatırımın karşılığını almanız gerekir. Reklamlarınızın iyi performans gösterip göstermediğini anlamak için yakından izlenmesi gereken metrikler vardır, örneğin:

  • Reklamlara dönem başına yatırılan tutar (Google ve Facebook Reklamları fonlarını ayrı ayrı görüntülemeye değer).
  • AB testi performansı.
  • BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet)
  • EBM (Edinme veya Dönüşüm Başına Maliyet)
  • TBM (Tıklama Başına Maliyet)
  • CPL (Kurşun Başına Maliyet)
  • ROAS (Reklam Harcamasının Getirisi)

TBM’nin anahtar kelimeye göre ortalama tıklama değeri sağladığını unutmamak önemlidir. Bu nedenle, kampanyalarınızı optimize edebilmeniz için her bir anahtar kelimenin tek tek tıklama değerini görselleştirmeniz önemlidir.

Bunu yapmak için, kampanyalarınızda yalnızca iyi sonuçlar getirenleri tutarak, her bir anahtar kelimenin dönüşüm hacmini tek tek kontrol edin.

Ücretli reklamlarla ilgili bilginizi derinleştirmek mi istiyorsunuz? Öyleyse makalelere göz atın:

  • Google Ads ve Facebook Ads’deki fonlar nasıl optimize edilir?
  • Google Ads’de yüksek performanslı reklamlara nasıl sahip olunur?

Satış ekibi ile veri analizi ve doğrulama

Ticari ekibinizle merkezileştirilmiş bazı metrikler ve pazarlama ekibinin elinde olan diğerleri vardır. Bu bilgilerin paylaşılması zorunludur.

Reklamla bağlantılı dijital pazarlama metriklerini analiz etmek için aylık olarak izleyin:

  • CAC
  • YTV
  • Yatırım getirisi

CAC

Müşteri Edinme Başına Maliyet, şirketin her yeni müşteriyi fethetmek için yaptığı toplam yatırım miktarını bilmenin bir yoludur. Burada çevrimiçi ve çevrimdışı yatırım yapmayı düşünmelisiniz.

CAC analizinin, işletmenin kendisinin kârlı olup olmadığını ve yeni stratejiler aramanın gerekli olup olmadığını bilmeye de yardımcı olduğunu belirtmekte fayda var.

YTV

Müşterileri çekmek için yapılan yatırımları doğrulamanın bir yolu YTV’dir (Yaşam Boyu Değer). Her müşterinin üretme potansiyeline sahip olduğu net karı gösterir.

YTV, tipik bir müşterinin, yazılım sözleşmeleri yaparak veya sürekli olarak ürün veya sözleşme hizmetleri satın alarak müşteriniz olmaya devam ettiği dönemde şirket için elde ettiği ortalama gelire göre hesaplanır.

Yatırım getirisi

Yatırım Getirisi, tüm dijital pazarlamaya yatırılan tutarı ve elde ettiği getiri ile karşılaştırıldığında sunar. Maaşlar, kurslar ve hatta ekibiniz tarafından kullanılan pazarlama araçları gibi faktörleri bu hesaba dahil etmek önemlidir.

Reklam Harcama Getirisi

Reklam Harcama Getirisi, Reklam kampanyalarında yapılan yatırımların getiri oranını gösterir. Bu değer, Facebook, Instagram ve Google Ads gibi şirketiniz tarafından kullanılan tüm kanallar dikkate alınarak ayrı ayrı analiz edilebilir.

Dahili pazarlama ekibiniz veya acenteniz, pazarlama eylemlerinizi optimize etmek için satış ekibiyle sürekli iletişim halinde olmalıdır. Bu nedenle bilgi, izlenim ve sonuçların paylaşılması çok önemlidir. Bilgi toplamak, şirketinizin başarısı için önemli bir adımdır.

Dijital Pazarlama Verilerinizi Nerede Analiz Etmelisiniz?

 

Entegre dijital pazarlama araçları, sadece aksiyon almak için değil, sonuçları analiz etmek için de gereklidir. Bunun için piyasada RD Station , SEMRush , Facebook Ads ve Google Analytics gibi birçok seçenek mevcuttur.

Araçların kullanımı, şirketiniz tarafından yürütülen stratejilere bağlıdır. Programınızı bu kontrolü sürekli yapacak şekilde düzenlemek önemlidir.

Tüm verilerinizi tek bir yerde merkezileştirmek de önemlidir. Bu, sonuç analizi sürecini çok daha kolay hale getirir. Ve araçları ve bilgileri entegre eden bir elektronik tablo, daha iddialı bir pazarlamaya sahip olmanın önemli bir parçası haline gelir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir