Her internet sitesi sahibinin en büyük isteği trafiğini arttırarak ya internet sitesinde pazarladığı ürünlerin satış hacmini arttırmak ya da sitesinin daha fazla okunan bir yer haline gelmesini sağlamaktır. Bu, kolay bir iş olmasa da bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar olabilir.

Organik Trafik Arttıracak Yöntemler

Arama motorlarının gözünde en değerli siteler, trafiğini organik olarak alan sitelerdir. Sitenize gelen organik trafiği arttırmak için yapmanız ve yapmamanız gereken bazı optimizasyon ipuçları bulunmaktadır.

Doğru site mimarisi

İnternet siteniz mutlaka doğru bir mimariye sahip olmalı, sitenizi taramaya gelen arama motoru botlarına en verimli şekilde siteyi tanıtabilmelidir. Sayfaların daha kolay taranması, sitenizin daha hızlı ve uygun indexlenmesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden doğru mimari, sitenin sıralaması ve trafiğin artışına olumlu katkı yapmaktadır.

Üstbar’ın doğru yapılandırılması

Sitenizin en üst kısmında yer alan navigasyon veya üstbar olarak adlandırılan kısım, sitenizdeki kategorilere veya önemli sayfalara kullanıcıyı doğrudan götüren kısa yollardır. Bu barda yer alan kategori ve sayfaların doğru ve etkin şekilde yapılandırılması gerekir ki kullanıcı hem sitede daha fazla gezinebilsin hem de önemli sayfaları aramakla uğraşmasın. Çünkü aradığı kategori veya sayfayı doğrudan bulamayan kullanıcılar genellikle siteden çok hızlı bir şekilde çıkış yapmakta ve bu da sitenin hemen çıkma oranını yükseltmektedir.

Kategori ve etiket kullanımı

Yazılarınızda veya sayfalarınızda etiket kullanmanız, daha sonrasında bu etiketlerin arama motoru tarafından index almasıyla birlikte size yükselen trafik olarak geri dönecektir. Ayrıca kullanıcının siteyi daha rahat keşfedebilmesinde de önemli rol oynar. İçeriklerinize kategori bilgisi eklemeniz de yine kullanıcının dolaşımını ve aradığı bilgiyi daha rahat bulmasını sağlar. Bilginin doğru kategorize edildiği bir sitede hem arama motoru hem de kullanıcılar zaman kaybıyla karşılaşmaz. Bazı internet sitelerinde kullanıcılar içeriği kategori bazlı takip etmektedir. Örneğin bazı kullanıcılar haber sitelerinde sadece teknoloji kategorisi altındaki içerikleri okumaktadır. Bu nedenle kategori seçimini iyi yapmak, sadece belli kategorilere odaklanmış kullanıcıları da doğru yönetebilmek demektir.

Site haritası

Site haritaları arama motoru botlarının, sitenizdeki güncel içerikleri en zahmetsiz yolla doğrudan görebildikleri sayfalardır. XLM şeklinde hazırlayacağınız site haritası veya WordPress kullanıcısıysanız eklentiler yardımıyla tek tıkla hazırlanan site haritaları doğrudan sitenizin index sayısına ve hızına etki edecektir. Baz site haritaları ise kullanıcının içerik takibi yapabilmesi için oluşturulur. Bunlar HTML uzantılı site haritası sayfalarıdır. Eğer WordPress altyapısını kullanan bir internet siteniz varsa XML site haritası oluşturmak için Yoast SEO veya All In One Seo eklentilerini kullanabilirsiniz.

SEO Odaklı URL Yapısı ve Bağlantı

URL yapısının kısa olması ve içerisinde anahtar kelimeyi barındırması gereklidir. URL’nizi belirlerken kullanıcıların yaptığı aramaları referans alabilirsiniz. Kısa URL’lerin bir diğer avantajı, arama motorunun konunun neyle alakalı olduğunu tespit etmesine yardımcı olmasıdır.

Bunun yanında dahili yani iç bağlantılar kullanmak da önemlidir. İçeriğinizden bir başka içeriğinize dahili bağlantı vermeniz çok faydalı olacaktır. Bu site içerisinde bir link inşası yapmanızı sağlar ve hem kullanıcıya hem de arama motorlarına karşı navigasyon işlevi gördüğü için kıymetlidir. Eğer içeriğiniz bir başka siteden alıntıda bulunuyorsa veya kaynak olarak o siteyi kullanmışsa bu sitelere de bağlantı verebilirsiniz. Bu işlemleri çok fazla olmayacak şekilde yaptığınızda internet sitenize olumlu geri dönüş olmasını sağlayacaklardır. Bu işlemleri çok fazla yapmanız demek arama motorlarının sizi spam olarak değerlendirmesi anlamına geleceği için ölçüyü kaçırmamak gerekir.

Organik Trafik Arttırmada Anahtar Kelime Kullanımı

Sıralamaya girmek istediğiniz anahtar kelimelerde, bu kelimeleri yazının içine doğru oran ve sayıda serpiştirmeniz gerekmektedir. Anahtar kelime, yazının başlığında, ilk paragrafta, en az 1 defa olmak üzere alt başlıkta ve yapılabilirse her paragrafın ilk cümlesi olmak üzere yazı içerisinde kullanılmalıdır.

Organik Trafik Arttırmada Meta açıklaması ve SEO uyumu

Yazdığınız meta açıklaması mutlaka SEO uyumlu olmalıdır. Anahtar kelime içerisinde geçmeli ve tıklamaya teşvik edici ibareler kullanılmalıdır. Meta açıklamanız 160 karakterden daha fazla olmamalıdır.

Alt başlık kullanımı

İçeriklerde alt başlık kullanımı içeriğin daha rahat okunmasına yardımcı olduğu gibi arama motorlarının hem alt başlıkları hem de altındaki yazıyı tarayarak kullanıcıyı doğrudan o kısma getirmesine yardımcı olur. Ayrıca kullanıcılar içeriğin hepsini okumadığı için alt başlık oluşturmak kullanıcıya doğru bilgiyi en hızlı şekilde iletmenize de yardımcı olur.

Gerçek Trafik

Sitenize kesinlikle yapay hit programları aracılığıyla gönderilen ve çok kısa süreli olarak sitenizin değerlerini iyileştiren trafikler almayın. Bu trafikler, birkaç haftalığına belki sizleri tatmin edebilir fakat ardından yaşanan yüksek oranlı düşüş siteyi arama motorları gözünde şüpheli hale getirecektir. Bu, sitenizin spam olarak değerlendirilmesine kadar gidecek olan çok tehlikeli bir süreçtir. Bundan dolayı sitenizin az da olsa organik trafikle büyümesi, her zaman gelecek adına daha güven vericidir.

Görsellerinizi Optimize Edin

İçeriklerinizde kullandığınız görselleri ister internet üzerinde bu hizmeti veren sitelerini kullanarak ister bazı WordPress eklentileri aracılığıyla sıkıştırın ve yazılarınıza bu şekilde ekleyin. Bunun ana sebebi, görsel aramaların artık çok daha fazla tercih edilir hale gelmesi ve görselin öneminin artmasıdır. Sizde görseli kullanıcıya sunarken en hızlı şekilde ve açılmasını beklemeden iletebilmek için görsellerinizi sıkıştırmalısınız. Bu sıkıştırma işlemi görselinizin boyutunu düşürür. Örneğin sıkıştırma işleminden önce 1 MB olan bir .png dosyası sıkıştırma işleminden sonra 500 KB olabilir ve bu da resmin sunucuya yaptığı yükün azaltılması ve kullanıcıya daha hızlı iletilmesi anlamına gelir. Sayfanızın açılma süresi de 2.5 saniye altında olmalıdır çünkü ideal sayfa açılış hızı için kabul edilen süre 2.5 saniyenin altıdır. Resimlerinizi sıkıştırmanız da bu süreyi azaltarak SEO’ya katkıda bulunacaktır.

Görsellerle alakalı bir başka nokta, yazıya eklediğiniz resimlere alt metin eklemeniz ve bu alt metnin de anahtar kelimeniz veya onu içeren bir kelime grubu olmasıdır. Alt metin, bir yapay zeka olan arama motorunun resmi anlamlandırması ve kategorize etmesi için ona yardımcı olur.

Google Keşfet

Google Keşfet kullanıcıların aramalarına odaklanarak onlara en doğru haberi getirmeye çalışan bir servistir. Bu servisi kullanan kullanıcı sayısı 900 milyon olarak tahmin ediliyor. Eğer içeriğinizi Google Keşfet servisine düşürebilirseniz gelen kullanıcı sayısında devasa oranda bir artış olacaktır. Bunu yapabilmek için o konudaki haberi en hızlı ve en doğru biçimde sizin girmeniz gerekmektedir. Ve tabi ki, bir başka koşulda internet sitenizin bu serviste var olmasıdır. İnternet sitenizde çoklu dil desteği (ingilizce, almanca vs gibi) olması ve sitenize güvenilir ve değerli sitelerden backlink verilmesi bu serviste şansınızın artmasını sağlayacaktır.

Güncel İçerik

Arama motorlarının sitenizi değerlendirirken ilk olarak baktığı kriterlerden birisi de güncelliktir. Siteniz mutlaka güncel olmalı ve düzenli aralıklarla internet sitenize içerik girişi yapmalısınız. Bu noktada uygulanan ve tavsiye edilen bir yöntemde şudur: Eğer eski tarihli içerikleriniz varsa o içerikleri güncellemek. Bu şekilde, yapılan deneme yanılma usulü SEO analizlerinde, eski içeriğin güncellenmesinin de çok faydalı olduğu görülmüştür.

Sesli aramalar için optimizasyon

Google’ın getirdiği en son yeniliklerden birisi de sesli arama yapılmasını çok kolaylaştırması. Mobil veya masaüstü cihazınızdan mikrofon işaretine tıklayarak söyleyeceğiniz kelimeleri yapay zeka metine döküyor ve hemen arama sonuçlarını karşınıza getiriyor. İçinde bulunduğumuz 2021 yılında yapılacak olan tüm arama sonuçlarının %80’inin sesli aramayla yapılması bekleniyor. Sizinde bu devasa hacimli trafik pastasından payınızı alabilmek için içeriklerinizi sesli aramaya uyumlu olarak yayınlamanız gerekiyor. Burada sesli aramaya göre optimizasyondan kasıt başlıkların ve anahtar kelimeleri konuşma dilinde nasıl soruluyorsa o şekilde oluşturmak. Örneğin SEO süreçleriyle alakalı bir makale yazdıysanız bunu SEO Nasıl Yapılır? başlığıyla yayınlamak veya anahtar kelimenizde bunu geçirmek optimizasyon için iyi bir adım olabilir.

Dijital Dünya

Bir internet sitenizin olması demek dijital dünyada da bir iziniz olduğu anlamına gelir. Öyleyse sizin dijital dünyada iz bırakmış diğer internet sitelerinden faydalanmanız gerekir. Çünkü bu sitelerin kimisi sizin aylık trafiğinizin belki de milyonlarca katını bir günde alabilen siteler. Evet sosyal medyadan bahsediyorum.

Sosyal medya sitelerinin aktifliği son zamanlarda o kadar arttı ki, büyük e-ticaret siteleri bile operasyonlarının büyük kısmını sosyal medya üzerinden gerçekleştirmek zorunda kaldılar. Örneğin, artık e-ticaret siteleri yapacağı büyük bir indirimi kendi internet sitesinden duyurmak yerine sosyal medyadan duyurmanın daha efektif olacağını düşünerek sosyal medyada daha aktif tanıtım yapıyor. Sosyal medya siteleri daha yüksek kalite puanına sahip olduğu için aramalarda her zaman üst sıralarda çıkıyor. İnternet sitesi sahipleri de mutlaka bu farkı kendi lehlerine değerlendirmeliler.

Sosyal medyada yer almak marka bilinirliği ve organik trafiği arttıracağı gibi müşteri analizi yapmanıza da fırsat verir. Müşterilerinizin hangi içeriklerinizi beğenip beğenmediğini görme fırsatı elde etmiş olursunuz. İlgi gören içerikler veya paylaşım stiliniz ileride yapacağınız paylaşımlara ışık tutabilir. Ayrıca sosyal medyada güncel olmakta unutmamanız gereken bir başka püf noktadır.

Buna ek olarak eğer şartlarınız uygunsa bir Youtube kanalı oluşturarak yazı formatındaki içeriklerinizi videolarla destekleyebilirsiniz. Bu hem kullanıcının yazının tamamını okumaktan kaçmasını engelleyerek ona bir alternatif sunar hem de videonuzun Youtube üzerinde sitenizi bilmeyen kullanıcılar tarafından da izlenerek organik trafik almanıza yardımcı olur. Youtube üzerinde yayınladığınız videolarda da SEO çalışması yapabilirsiniz. Anahtar kelimenizi videonun başlığında ve açıklama kısmında geçirerek videolarınızın daha fazla görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Youtube’a yükleyeceğiniz videolarda popüler arama sonuçlarına odaklanabilir, bir içerik stratejisi oluşturabilirsiniz.

Yerel Aramalar

Arama sonuçlarında yapılan analizlere göre, yapılan aramaların %45’lik kısmı yerel bilgilere ulaşmakla alakalıdır. Örneğin “Manisa’da gidilebilecek kebapçılar” gibi. Bundan dolayı, internet sitenizi yerel aramalara da uygun olarak optimize etmeniz hedef odaklı bir çalışma olacaktır. Önümüzdeki yıllarda yerel aramaların oranının artması beklenmektedir.

Yerel aramalar için yapabileceğiniz işlemlerden birisi kendinize bir Google İşletme hesabı oluşturmak. Burada iletişim bilgilerinizi eksiksiz ve çalışma saatlerini de doğru girmeniz gerekmektedir. Bu tarz, belli bir noktaya hizmet veren yerel bir işletmeyseniz içerik stratejinizde de yerel ögeleri tercih etmeniz ileriye dönük olarak faydalı olacaktır. Örneğin Kasımpaşa’da yer alan bir butik otelseniz, Kasımpaşa’da gezilecek yerler, Kasımpaşa’nın tarihi yerleri gibi başlıkları içeriklerinizde işleyebilirsiniz.

Yazar Otoritesi

İçerik giren yazarın konudaki uzmanlığı da SEO açısından değer taşıyan bir nokta haline geldi. Etkileşimi arttırma amacıyla güncel içeriklerin girilmesi önemlidir fakat içeriğin konunun uzmanı birisi tarafından yazılması daha önemlidir. Bu sebeple içerik sayfanızda yazarın ismine ve resmine yer verebilirsiniz. Bu kullanıcı tarafında güvenilirliği de arttıracaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir